Dé school voor havo, atheneum en gymnasium

Weerbaarheid en zelfbeheersing

In een klas zitten verschillende leerlingen met hun eigen karakter en gedrag. Leerlingen zijn zich niet altijd bewust van hun eigen gedrag en de invloed die dat heeft op anderen en de groep. Het kan een lastige keuze zijn, moet ik voor mezelf opkomen of kan ik me maar beter inhouden? Leerlingen worden in het contact met anderen dagelijks met deze keuze geconfronteerd. Dit kan niet alleen erg lastig zijn, maar een verkeerde keuze kan ook zorgen voor problemen.

Omgang met klasgenoten, het gedrag in de klas en het maken van keuzes kunnen een uitdaging zijn op het moment dat je onzeker bent over jezelf of een kort lontje hebt. Daarbij leidt dit af van waar je echt voor naar school komt, om te leren!

Tijdens de Rots en Waterlessen leer je hoe je voor jezelf kunt opkomen. Dat betekent bijvoorbeeld dat je leert hoe je jezelf kunt verdedigen als je onaardig wordt behandeld, maar het betekent ook dat je leert hoe je rustig voor je mening uit kunt komen als je met iemand een meningsverschil hebt. Er wordt stilgestaan bij ieder persoonlijk doel.

De Rots en Waterlessen maken je sterker en wijzer. Je leert jezelf beter kennen door de oefeningen en je leert daardoor ook meer begrip op te brengen voor anderen. De training Rots en Water leert je bewust keuzes te maken over het gedrag wat je vertoont. Op een actieve manier, waarbij gebruik wordt gemaakt van oefeningen en technieken uit diverse verdedigingssporten, leer je samenwerken, grenzen stellen en bewaken, maar ook mee-bewegen als je iets moet doen wat je liever niet doet. De invalshoek van de training is leren door doen. Hiermee onderscheidt Rots en Water zich van andere trainingen waarbij met name veel wordt gepraat.