Gymnasiasten naar Nijmegen!
08 januari 2018
 
In de activiteitenweek zijn de gymnasiasten uit klas 2 en 3 onder begeleiding van hun docenten Latijn op excursie naar Nijmegen gegaan.
 

Deze stad is in ongeveer 10 na Christus door de Romeinen gesticht en ze noemden hem Oppidum Batavorum.

Na een gezellige treinreis stond er een bezoek gepland aan Museum het Valkhof. In het museum werden de leerlingen uitgedaagd door middel van een quest. In zeven teams gingen zij op zoek naar antwoorden op vragen over Romeinen in Nederland en in het bijzonder Nijmegen. Deze antwoorden moesten zij op een iPad invoeren om op die manier letters voor een codewoord te krijgen. Het team dat de meeste vragen goed beantwoordde en de minste letters voor het codewoord hoefde te kopen, behaalde de hoogste score. De victores met 160 punten waren Hannah Kap en Lotte van der Zwan uit a2a!

Aansluitend kregen de gymnasiasten een workshop archeologie. Op een tafel waren allemaal scherven en resten aanwezig die gevonden zijn op de plaats waar nu het museum staat. Met behulp van een aantal simpele vragen moesten de leerlingen deze spullen over vier tijdsperiodes verdelen: prehistorie, Romeinen, middeleeuws en moderne tijd. Onze leerlingen slaagden hier bijzonder goed en kregen grote complimenten van de archeoloog die de workshop leidde.

Voordat we zouden beginnen aan de lange reis terug naar huis, maakten we gezamenlijk nog een stop bij een pannenkoekenhuis. Een ieder die dit leest zal zich direct afvragen wat pannenkoeken met Romeinen te maken hebben. De geschiedenis van de pannenkoek gaat ver terug. Al in de prehistorie werden er pannenkoeken gebakken en zelfs de Romeinen waren dol op een stukje gebakken beslag. Hoewel wij onze pannenkoeken tegenwoordig meestal zoet eten, gaven de Romeinen meer de voorkeur hartige varianten met kaas en vlees.

ga terug
Agenda
dinsdag, 23 januari
40 minutenrooster vervalt
Kijk- en luistertoetsen v6 en h5
woensdag, 24 januari
40 minutenrooster vervalt
Kijk- en luistertoetsen v6 en h5
donderdag, 25 januari
40 minutenrooster vervalt
vrijdag, 26 januari
40 minutenrooster vervalt
zaterdag, 27 januari
zondag, 28 januari
maandag, 29 januari
SE 2 - v6 en h5

 

Fotoalbum
Naar de fotoalbums