Gymnasiumavond
02 april 2019
 
Op 15 februari vond de jaarlijkse gymnasiumavond plaats.
 

Het was een bijzondere middag en avond in het teken van de Lupercalia. Voor de Romeinen was dit een feest in het teken van de vruchtbaarheid en dergelijke feesten werden altijd voorzien van toneelfestivals. De gymnasiasten van Spieringshoek hebben op deze avond hun ouders vermaakt met voordrachten. En ondertussen moest er in de middag ook nog voor alle gymnasiasten een maaltijd worden voorbereid.

De brugklasleerlingen hielden voordrachten over de goden, zoals Jupiter, Neptunus en Pluto. Zij verdeelden de macht over de aarde, hemel en oceanen. Maar ook de godinnen Juno, Venus en Minerva waren van de partij om te vertellen over hun ruzie om de gouden appel. De gymnasiasten van klas twee hadden gelezen over de werken van Hercules die hij als straf moest uitvoeren. Verkleed als de leeuw van Nemea, de hydra van Lerna, de hinde van Keryneia en een Stymphalische vogel deden zij hun verhaal over hun ontmoeting met Hercules.

Klas drie had in de weken voorafgaand aan deze avond gewerkt aan een script voor het verhaal Pyramus en Thisbe, een metamorfose die door Ovidius wordt verteld. Het gaat over een verboden liefde in het oude Babylon die door toedoen van een misverstand desastreus afloopt. Klas 4 had een tragedie ingekort en bewerkt voor deze avond. De Trojaanse vrouwen van Euripides speelt zich af direct na de inname van Troje. Alle mannen zijn gesneuveld op het slagveld of gedood door de Grieken. De vrouwen en kinderen staan op het punt om als slavin naar Griekenland verscheept te worden. Elk van hen zal naar een andere Griekse stad gaan. Hekabe, eens koningin van Troje, moet dit alles met lede ogen toezien en ook hoe Helena, de oorzaak van alles, lijkt te worden gespaard.

Een aantal vijfdeklassers wilde voor hun praktische opdracht een komedie van Plautus bewerken tot een kort toneelstuk. Makkelijk was dit alles niet, omdat deze komediedichter vaak twee Griekse werken tot één nieuw verhaal bewerkte. In Casina - vrouw verloot gaat het erom dat zowel de heer des huizes als zijn zoon allebei een oogje hebben op een ooit bij hen te vondeling gelegd meisje. De vrouw des huizes heeft dit meisje opgevoed en nu heeft zij de huwbare leeftijd bereikt. Vader en zoon proberen het meisje met hun persoonlijke slaaf te laten trouwen en op die manier zelf de eerste huwelijksnacht op te eisen. De gemoederen lopen hoog op tussen vader en zoon, maar aan het eind van het stuk is alles weer pais en vree.

Aan het eind van de avond worden traditiegetrouw de leerlingen die de Europese examens met goed gevolg hebben afgelegd, gelauwerd. Dit jaar waren er voor het eerst twee niveaus, waardoor ook de gymnasiasten van de hoogste klassen mee konden doen. We feliciteren alle leerlingen met hun behaalde resultaten.

Mevrouw Vreeling en meneer Veldhoven

docenten Latijn en Grieks

ga terug
Agenda
zaterdag, 25 mei
zondag, 26 mei
maandag, 27 mei
dinsdag, 28 mei
Leerlingen eerste drie uur vrij
woensdag, 29 mei
donderdag, 30 mei
Hemelvaartsdag
Hemelvaartsdag
vrijdag, 31 mei
Vrije dag, school gesloten

 

Fotoalbum
Naar de fotoalbums