Dé school voor havo, atheneum en gymnasium

Op naar het castellum!

Op naar het castellum!

De Romeinen zijn in de eerste eeuwen na Christus behoorlijk actief geweest in Nederland. Er werd een heuse grens langs de Rijn gebouwd, de limes, om het Romeinse Rijk te beschermen tegen barbaren. De gymnasiasten uit de brugklas en klas 2 zijn in de week voor kerst afgereisd naar Utrecht Terweijde. Op deze plaats is het castellum, een fort voor hulptroepen, uit dat gebied nagebouwd en daarin is nu ook een museum aanwezig. Eind jaren ’90 van de vorige eeuw zijn voor de bouw van de Vinex-wijken twee Romeinse schepen gevonden en een daarvan is nu tentoongesteld.

De leerlingen zijn aan de slag gegaan met allerlei vondsten uit het gebied en hebben als archeoloog in spe onderzoek gedaan. Vragen die zij zichzelf moesten stellen waren: “Van welk materiaal is deze vondst?”, “Uit welke periode is deze vondst?” en “Is deze vondst een gebruiksvoorwerp?” Aansluitend gingen de gymnasiasten met hun telefoon door het museum om aan de hand van vragen letters te verzamelen. Deze letters vormden een woord.

Na de lunch, een mini picknick in het warme museum, hebben de leerlingen met de docenten zich nog verdiept in de Latijnse namen van moderne plaatsen langs de limes. Het was een leerzame dag in Castellum De Hoge Woerd.


Naar home Naar het nieuwsoverzicht