Dé school voor havo, atheneum en gymnasium

VASTENACTIE 2023: INDRUKWEKKEND EN EMOTIONEEL

VASTENACTIE 2023: INDRUKWEKKEND EN EMOTIONEEL

Op donderdag 6 april hebben wij op school onze jaarlijkse vastenactie gehouden. De dag stond in het teken van de verschrikkelijke aardbevingen in Turkije en Syrië. We hebben de vastenactie dit jaar gecombineerd met de Paasviering.

De dag begon in de aula met een kort woord van welkom door de rector. Daarna luisterden en keken we naar het indrukwekkende lied Hüküm van Cem Adrian, Mark Eliyahu en Sezgin Alkan.

Daarna hebben de leerlingen zich met hun eigen mentorgroep verdiept in de Turkse en Syrische cultuur door middel van een quiz. Na deze quiz volgden we een live uitgezonden online Paasviering. Na een korte pauze, waarin leerlingen loten konden kopen voor 2 Euro per stuk, hebben we gekeken naar een gedeelte van de indrukwekkende documentaire ‘Oranje helmen’ over reddingswerkers die zich in de getroffen gebieden ingezet hebben om mensenlevens te redden, soms met gevaar voor eigen leven. Daarna hebben de leerlingen met behulp van stellingen uitdrukking kunnen geven aan hun eigen gevoel bij het onderwerp van deze documentaire.

De Ron Kemper, docent levensbeschouwingdag is door veel leerlingen, maar ook door veel docenten, ervaren als een intensieve, emotionele en indrukwekkende dag. Omdat de vastenactie dit jaar samenviel met de islamitische vastentijd (ramadan) hebben we besloten om de dag sober te houden.

Het goede doel dat we (samen met Theater aan de Schie) hebben gesteund is de stichting Inanin Cocuklar. Met het geld dat wij opgehaald hebben gaat deze stichting in de getroffen gebieden met een team van vrijwilligers aan het werk om zoveel mogelijk geëvacueerde kinderen aan schoolspullen te helpen. Met deze schoolspullen (tassen, boeken, uniformen en andere schoolbenodigdheden) is het voor deze kinderen mogelijk om weer naar school te gaan. Voor € 100,00 kan één kind geholpen worden met alle benodigde schoolspullen.

We hebben een loterij georganiseerd (waarin i-Pads en podiumkaarten voor Theater aan de Schie gewonnen konden worden) en we hebben de leerlingen uitgedaagd om na te denken wat ze dit goede doel waard vinden. Bij hun mentor konden zij een bedragje inleveren voor dit goede doel onder het motto: iedere Euro is er één.

’s Avonds hebben we op school een gecombineerde Witte Donderdag / Iftarmaaltijd georganiseerd, voor belangstellende leerlingen, ouders en personeelsleden. De opbrengst van deze maaltijd gaat gaat volledig naar het goede doel. Om klokslag 20.30 uur (einde van het dagelijkse vasten in de ramadan) hebben de aanwezigen genoten van heerlijk Turks eten dat zonder de sponsoring van Restaurant Ilya in Rotterdam en beautysalon Gloow in Rotterdam niet mogelijk was geweest.

Er werd prachtige muziek gemaakt door Grup Gokkusaga, er werd gedanst door een groep leerlingen die meegedaan hadden aan de ‘dance battle’ (wedstrijd tussen scholen) en de Schiedamse wethouder Dogukan Ergin vertelde over vasten bij moslims en over de aardbevingen in Turkije en Syrië.

Op deze manier sloten wij een indrukwekkende en emotionele dag op een gezellige manier samen af. En we hoorden het heel vaak terug … ‘Dit is voor herhaling vatbaar’.

We hebben met elkaar het geweldige geldbedrag van  € 5.022,50  opgehaald.

De overhandiging van de cheque zal zo snel mogelijk plaatsvinden in de aula van onze school.

Ron Kemper, docent levensbeschouwing

 


Naar home Naar het nieuwsoverzicht